miércoles, 1 de junio de 2011

Sortir de l'escola en ambulància

Entre el dia 7 i les 11:30 del matí del dia 8 de setembre de 2010, un dels tres serveis d’urgències mèdiques de Rubí va atendre  a 5 mestres arribades en ambulància des del lloc de treball. Cada any passa igual durant els primers dies de classe del nou curs, segons afirma un dels metges que les va atendre. Cap mitjà en va fer ressò d’aquesta circumstància? No, que jo sàpiga. Aquestes mestres surten amb baixa per malaltia comú en comptes d’accident de treball o malaltia causada per la feina. No es fa cap investigació dels riscos i no es prenen mesures en termes de seguretat i salut en el treball amb la qual cosa la història es repeteix.

Mestres indignats i indignades de Catalunya, si vosaltres sou objecte d’una mala organització del treball, o de mobbing, o d’agressions, etc. al vostre centre us animo a defensar els vostres drets més bàsics, la salut i la dignitat. Us recomano que investigueu vosaltres mateixos/es amb la ment oberta i amb respecte en relació als perquès dels comportaments d’alumnes, famílies, companys i companyes, etc. i els drets trepitjats dels diferents col·lectius. Arribeu fins a l’arrel del problema que potser queda amagada perquè a l’administració pública i a l’empresa (si és escola concertada) no els interessa que es conegui per no haver de posar mesures o per pura negligència.  Informeu-vos bé amb diferents advocats, tècnics de prevenció, metges, psicòlegs, sindicats, etc. No deixeu de visitar una associació de víctimes de l'assetjament laboral (AVALC o CLAM) que us orientaran molt bé i us donaran el suport que necessiteu.

Si esteu malalts per causa de la feina, podeu demanar que es reconegui la contingència professional de la vostra baixa mitjançant la Unitat de Salut Laboral. Quan descobriu un incompliment d’alguna de les lleis que protegeixen els drets de les persones, especialment la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, féu propostes als vostres centres. Un bon començament és insistir al delegat de prevenció perquè demani que es faci l'avaluació de riscos psicosocials als i les mestres i que es prenguin les mesures corresponents per evitar o reduir els riscos tal com diu la LPRL art. 14. 2). 

I finalment, si el problema no es resol, és important que denuncieu a la inspecció de treball. Per què? Perquè amb les males pràctiques a l'empresa i a l’administració pública, TOTHOM HI PERD!: el treballador, que cau malalt; els companys, que perden confiança en l’entorn laboral i a sobre potser han de carregar amb la feina del malalt; els alumnes i les famílies, que reben un servei millorable si s’apliqués més sentit comú des de dalt; la societat, que ha de pagar les baixes; l’empresa i l’administració, que perden eficiència.

Para leer en castellano

http://lavozdelosmaestrosindignados.blogspot.com/2011/07/salir-de-la-escuela-en-ambulancia.html

5 comentarios:

  1. Benvolguda Rosa,
    Enhorabona per la teva iniciativa encaminada a donar conèixer i ajudar a les víctimes de assetjament . No obstant això em sap greu que no facis esment, en el teu blog, del fonamental paper de les associacions de víctimes ,que generalment son les úniques que donant suport a les víctimes quan els demés estaments i professionals que has esmentat en el teu blog les deixen a l’estacada.
    Salutacions,
    Joaquim
    AVALC

    ResponderEliminar
  2. Benvolgut Joaquim, tens tota la raó. Per la meva experiència sé que AVALC i també CLAM són dues associacions de víctimes del mobbing a Catalunya que funcionen molt bé i recomano a qualsevol que tingui sospita de que li estan fent mobbing que hi vagi de seguida perquè, efectivament, allà t'entendran millor que ningú i t'orientaran. Gràcies Joanna i moltíssimes gràcies especialment a tu, Joaquim.
    Rosa

    ResponderEliminar
  3. Hola Rosa,

    Et felicito per la iniciativa!.

    Estic a un insti. públic i sé molt bé a qué et refereixes. La meva preocupació és que estic a l'E.D. i ens preocupa que això pugui passar en el nostre claustre.
    Dona'm més dades d'aquesta associació que dona suport a les persones que creuen patir moobing, pensem que tenim un cas.

    ResponderEliminar
  4. AVALC http://www.avalc.es/
    CLAM http://www.clamacosomoral.net/

    ASSOCIACIÓ DE VÍCTIMES DE L'ASSETJAMENT LABORAL (Mobbing) DE CATALUNYA
    CentrE cultural Sta. Eulàlia de l'Hospitalet
    Carrer Santa Eulàlia nº 60
    l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona)
    acosolaboralcat@hotmail.es
    tel: 633552070- 622412268

    CLAM CONTRA L'ASSETJAMENT MORAL EN EL TREBALL
    La Farinera del Clot,
    c./ Granvia, 837 (Pl. de les Glòries) /
    08018 Barcelona
    tel: 630 370 086
    clam_cat@hotmail.com

    Felicito a l'anònim anterior perquè informant-se ja està començant a afrontar el problema.
    Rosa

    ResponderEliminar
  5. Felicito a Rosa per la seva preocupació pels companys de treball que puguin trobar-se en situació d'assetjament, i la seva iniciativa d'obrir debats sobre aquestes questions fent públics els drets que avui en dia disposen els treballadors/es per defendre's d'aquesta lacra que fa centenars d'anys que s'utilitza en la societat des del poder. Soc tècnic especialista en prevenció de riscos laborals, i trobo molt clarificador i encertat l'article del inici per orientar, encara que bàsicament, al col·lectiu patidor, i el que crec és més important per la víctima assetjada: que no cregui mai que la culpa del que passa és la seva pròpia persona, quan en realitat és producte de la incompetencia i deficient funcionament de l'organitzaciò de l'entitat o empresa en la que treballa.
    Força (que cal, i molta) i ànims a tots/totes.
    Alfons Castells

    ResponderEliminar