martes, 28 de junio de 2011

CREMATS A POC A POC I LA LPRL

Si col·loquem una granota dins d’una olla d’aigua freda i li anem pujant la temperatura a poc a poc la granota anirà adaptant-se fins que la temperatura sigui ja massa calenta i acabi bullida perquè el cos ja no té forces per saltar. En canvi si haguéssim posat l’animal directament a l’aigua calenta, aquest hagués saltat immediatament. Amb aquesta faula del llibre “La rana que no sabía que estaba hervida y otras lecciones de vida” l’Olivier Clerc ens vol advertir i que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.

Ens estan cremant a poc a poc compensant amb la nostra salut les mancances del sistema educatiu? Què podem fer? Comencem per conèixer la “Ley de Prevención de Riesgos Laborales” (LPRL) 31/1995, 8 de novembre. L’article 4 defineix risc laboral com “la posibilidad de que un trabajador sufra un determinado daño derivado del trabajo” i aquest últim “las enfermedades, patologías o lesiones sufridas con motivo u ocasión del trabajo”. L’article 14 parla del “deber del empresario de protección de los trabajadores frente a los riesgos laborales”. El 15 diu que un dels principis de l’acció preventiva és “adaptar el trabajo a la persona”. I un altre parla de planificar la prevenció integrant "la técnica, la organización del trabajo, las condiciones de trabajo, las relaciones sociales y la influencia de los factores ambientales". Per fi una llei que reconeix el dret dels treballadors a ser persones i no robots o esclaus.

El 16 parla de l’avaluació de riscos i de les activitats preventives necessàries per eliminar o reduir i controlar els riscos detectats. És obligació de l’empresari informar directament a cada treballador dels riscos que l’afecten i de les mesures aplicables als esmentats riscos (art. 18); i també donar formació teòrica i pràctica, suficient i adequada en matèria preventiva (art. 19); així com fer revisions periòdiques del seu estat de salut en funció dels riscos inherents al treball. És a dir res de un miserable “obri la boca i digui aaaaaaaaaaa”. Teniu present que la OMS identifica la salut amb un “benestar físic, mental i social”. Per si teniu cap dubte, les conclusions i les dades relatives a la vigilància de la salut no poden ser utilitzades mai amb fins discriminatoris o en perjudici del treballador.

L’article 36 “Competencias y facultades de los Delegados de Prevención” parla entre d’altres de “Recabar del empresario la adopción de medidas de caràcter preventivo...”. Per tant, tenim una eina per controlar la “temperatura de l’aigua de l’olla on treballem” , FEM-LA SERVIR.


Texto completo en la web del Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo:

1 comentario:

  1. Molt bo, l'exemple de la granota. Les meves felicitacions pel bloc.

    ResponderEliminar