Una jornada laboral de tretze hores i mitja diàries, els set dies de la setmana per 900€ amb un contracte legal de només quatre hores diàries. Això és el que li oferien a un jove estranger a un hotel de la Costa Brava. “Ho prens o adéu”. “Doncs adéu” va dir el jove “de totes maneres quan de temps hagués aguantat el ritme, 3 dies?”
I encara diem que els immigrants ens venen a treure la feina! Qui té la responsabilitat de que passin aquestes coses? L’empresari? El polític? Els treballadors? Els qui no denuncien? Nosaltres, ciutadans anònims que callem?
Doncs tots en tenim part de responsabilitat. I per què callem? Perquè pensem que la vida és així de dura i que per sobreviure l’empresari ha de ser així d’explotador i els treballadors així d’individualistes: “Campi qui pugui!”. Mentrestant la ciutadania ben entretinguda amb el futbol, etc., no sigui que a algú se li acudi voler canviar quelcom.
Ei!, però i si algú ho fa? I si algú posa en dubte tot el muntatge i comença a moure’s, a denunciar públicament, a desvetllar consciències, a destapar la ineficiència present i el futur col·lapse del sistema, de l’empresa, del país, i comença a proposar mesures justes?
Molt fàcil, se’l “silencia”. Com? 1er: se l’ignora; 2on: se’l desacredita públicament; 3er: se’l boicoteja; 4rt: se’l pressiona i persegueix amb represàlies, discriminació, condicions de treball insostenibles, etc., per tal de fer-lo desistir i tallar qualsevol adhesió; 5è: se l’elimina, és a dir, aquest algú abandona voluntàriament o per malaltia, o bé se’l fa fora directament.
Com diu un periodista conegut “ara ja no s’afusella amb armes però s’afusella” i se li dona el nom de “mobbing”. A gran escala podeu identificar quina part del procés estem vivint els indignats i indignades.
Per acabar, comentar-vos una eina que tenim per defensar-nos en el món de l’empresa: comunicar a la direcció per escrit (burofax és el millor) la situació injusta, conflictiva, de risc per a la vostra salut que viviu en el vostre lloc de treball. L’empresa està obligada a atendre les vostres queixes amb garanties d’imparcialitat i a resoldre els conflictes laborals abans que es cronifiquin i danyin la salut dels treballadors.
Consulteu criteri tècnic de la inspecció de treball sobre mobbing.
Por una cultura preventiva:
ResponderEliminarAvanzar en la implantación de una cultura preventiva que ha de suponer una mejora considerable de las condiciones de trabajo de todos los empleados del mundo, y una mayor calidad en el entorno laboral.
Prevenir la salud dentro de los centros de trabajo y tratar de proteger a los empleados, en materia de seguridad y salud en el trabajo. Al mismo tiempo, la mejora de la calidad, redundarán en un incremento de la productividad, con la consiguiente mejora del servicio.
Se trata de suavizar en lo posible los riesgos para la salud que se deriven del trabajo en todos loc centros de trabajo.
Saluditos, Lola Murillo.